Belangrijke feiten over zonproducten.

zonproducten

Feit 1: Factoren boven 20 bieden nauwelijks extra bescherming.
Hoe hoger de beschermende factor van een zonneproduct, hoe kleiner de extra bescherming. Hogere factoren geven zo goed als geen extra bescherming meer, maar kosten wel duurder en bevatten hogere concentraties allergiserende chemische UV-filters of wit-makende minerale filters (zinkoxide en titaniumdioxide).

 Zo bereken je zelf het % vermindering van de UV-straling: (100 - (100/Factor))

Factor 02 = (100 - (100/02))= 50% vermindering UV-straling
Factor 04 = (100 - (100/04))= 75% vermindering UV-straling
Factor 08 = (100 - (100/08))= 88% vermindering UV-straling
Factor 10 = (100 - (100/10))= 90% vermindering UV-straling
Factor 12 = (100 - (100/12))= 92% vermindering UV-straling
Factor 20 = (100 - (100/20))= 95% vermindering UV-straling
Factor 30 = (100 - (100/30))= 97% vermindering UV-straling
Factor 50 = (100 - (100/50))= 98% vermindering UV-straling

Feit 2: Regelmatig insmeren met een lage factor is veel beter dat éénmalig insmeren met een hoge factor.
De factor bepaalt het aantal keren dat je langer in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Begin je huid bij een bepaalde zon intensiteit zonder bescherming te verbranden na 30 minuten, dan duurt het met een factor 20 twintig keer langer. Je begint in ons voorbeeld dan pas na 10 uur te verbranden. Met een Factor 30 pas na 15 uur. In theorie. Want het advies is altijd: regelmatig (bijvoorbeeld om de één tot twee uur) opnieuw insmeren. Zelfs indien het product waterbestendig is. De werking van het product vermindert immers zeer snel omdat het weg gewreven wordt door afdrogen of liggen op een handdoek of strandstoel, of gewoon omdat je even over het gezicht of het lichaam wrijft. En om twee uur lang voldoende beschermd te worden is een lagere factor eigenlijk al voldoende.

Feit 3: Vele chemische UV-filters leiden steeds vaker tot allergische reacties.
Wil je het risico op een allergische reactie vermijden of verminderen, vermijdt dan met name deze chemische UV-filters: 4-Methylbenzylidencampher; 4 MBC; 3-Benzylidencampher; 3 BC; Octyl Methoxycinnamate; OMC; Benzophenone-3;Oxybenzon; Homosalate; Homomenthylsalicylat; HMS; Octyl-Dimethyl- Para-Amino-Benzoic-Acid; OD-PABA.Je kunt ook kiezen voor een zonneproduct zonder chemische UV-filter, maar met de lichtreflecterende natuurlijke minerale filters Zinkoxideen/of Titaniumdioxide. Het voordeel is dat allergische reacties erop niet voorkomen. Een (klein) nadeel van deze minerale filters is dat het ook witte kleurstoffen zijn. Producten met deze filters moeten dan ook iets langer worden ingesmeerd om een witte schijn op de huid te vermijden. Bij een aantal mensen lukt dit niet goed, of ze vinden het langer smeren niet fijn, waardoor zij toch de voorkeur geven aan een product met een niet-witte chemische UV-filter. De beste keuze is in dat geval een alternatief met Octocrylene, een chemische UV-filter die niet voorkomt in de lijstjes met vaak allergiserende UV-filters.

Feit 4: Een zonneproduct beschermt enkel tegen zonnebrand.
Jarenlang en uitgebreid wereldwijd onderzoek toonde aan dat het gebruiken van beschermingsproducten met zonnefilters de huid niet beschermd tegen andere schade zoals huidkankers of huidveroudering door vrije radicalen die vrijkomen door UV-straling. Indien u echt het risico op huidkanker door UV-straling wil vermijden mag u daarom in geen geval vertrouwen op een beschermingsproduct, ook niet met hoge factor. Je vermijdt dan het best gewoon zo veel mogelijk de zon op de momenten dat die erg intens is.

Feit 5: Producten met natuurlijke vitamine E bieden al een zeer goede bescherming.
Schade en huidveroudering door vrije radicalen kan deels voorkomen worden door het gebruiken van anti-oxidanten. Met name natuurlijke vitamine E biedt daartegen een efficiënte bescherming. Producten met deze vitamine (en zonder andere toegevoegde UV-filters) bieden al een beschermingsfactor 4 en dus 75% vermindering van de UV-straling. Toegevoegd aan de producten voor de dagelijkse verzorging zijn andere maatregelen tegen het dagelijkse zonlicht overbodig. Toegevoegd aan zonneproducten vermindert vitamine E de concentratie chemische UV-filters of minerale pigmenten. Zo herken je natuurlijke vitamine E op de verpakking: "d-alfa- tocopherol-acetate".

Feit 6: Zonneproducten met conserveringsmiddelen leiden tot snellere huidveroudering.
Aan de Universiteit van Kyoto werd vastgesteld dat zonneproducten met het chemische conserveringsmiddel Methylparaben de huidcellen meer dan 3 maal sneller deden afsterven dan producten zonder conserveringsmiddelen. Dit is ook logisch: conserveringsmiddelen doden ééncelligen. En of dat nu een niet-gewenste bacterie is of een gezonde huidcel, dat maakt voor het conserveringsmiddel geen verschil. Aangezien conserveringsmiddelen ook vaak allergische reacties veroorzaken is het advies: gebruik geen (zonne)producten met deze stoffen indien je de kans op vroegtijdige huidveroudering door celdood of allergieën wil vermijden.

Feit 7: De huid moet in de zon extra goed verzorgd worden.
Omdat intense UV-straling een huidverouderend en huiduitdrogend effect heeft is het van belang ze extra goed te hydrateren met liposomen en extra goed te verzorgen met natuurlijke oliën en vitamines. Ook de zonnebeschermingsproducten zelf bevatten daarom best deze ingrediënten, en niet de gebruikelijke minerale olie (petroleumolie), conserveringsmiddelen en geurstoffen. Deze veelgebruikte ingrediënten hebben geen hydraterende en verzorgende werking en kunnen de huid net extra uitdrogen of tot een allergie leiden.

Huidstudio Avance is wettelijk verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. Deze hoef je eenmalig te accepteren. Klik op 'Ok'' als je al geïnformeerd bent over het gebruik van cookies.